PIE (Produceren, Installeren en Energie)

In het profiel PIE komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen in één afdeling. Dit is het profiel voor leerlingen die technisch zijn aangelegd en het leuk vinden om installaties aan te leggen en graag met machines en gereedschappen werken. Wil je graag iets maken, aanleggen, aansluiten of repareren en ben je graag met je handen bezig, dan is dit het juiste vak voor jou.

Met Produceren, Installeren & Energie kun je heel veel verschillende kanten op. Zo leer je om installaties aan te leggen die te maken hebben met gas, water en elektra. Denk aan centrale verwarming, verlichtingsinstallaties en beveiligingsapparatuur. Maar ook het omgaan met draaibanken, freesmachines, cnc-banken en gereedschappen staat bij dit profiel centraal, je leert hoe je deze machines gebruikt, controleert en aansluit. Daarnaast staan metaal- en kunststofbewerking en lassen op het programma.

De opleiding bestaat uit vier profieldelen en vier keuzedelen.

Je begint de opleiding met de vastgestelde profieldelen, die moet iedere PIE-leerling maken:

1. ontwerpen en maken (3D-tekenen, ontwerpen, elektrische schakelingen monteren en aansluiten);
  2. bewerken en verbinden van materialen (plaat, profielmateriaal en buizen verbinden en buigen);
  3. besturen en automatiseren (een besturingsinstallatie en een domotica-installatie opbouwen en uittesten);
  4. installeren en monteren (sanitaire en elektrische huisinstallaties aanleggen).

Na deze vier verplichte profieldelen kun je kiezen met welke vier keuzevakken je de opleiding gaat afronden. Je hebt de keuze uit:

1. Plaat- en constructiewerk
  2. Drinkwater en sanitair
  3. Woon- en kantoortechnologie
  4. Booglasprocessen
  5. Verspaningstechnieken
  6. Klimaattechnologie
  7. Dakbedekking
  8. Domotica en automatisering
  9. Duurzame energie

Dus werk je graag met je handen, ben je technisch aangelegd, vind je het leuk om dingen te repareren en werk je graag met verschillende materialen, dan zijn wij op zoek naar jou!